|
Gerda Kouwenhoven-Koelewijn
|
|
Rode wijn als vetverbrander bij overgewicht
Volgens nieuwe onderzoeken in de Verenigde Staten blijkt dat het drinken van rode wijn kan helpen bij mensen met een overgewicht. Rode wijn verbrandt het vet beter en kan de leverfunctie verbeteren volgens de wetenschappers.
Het stofje in de druiven"Ellaginezuur" zou helpen om de groei van bestaande vetcellen te vertragen en stimuleert het metabolisme (stofwisseling) van vetzuren in levercellen.
Ellaginezuur (anti-oxidant) is ook aanwezig in andere vruchten (o.a. aardbeien, frambozen, bramen, granaatappel, walnoten).
Onderzoek
De bevindingen van dit onderzoek suggereren dat "Muscadine druiven" mensen kan helpen obesitas en gerelateerde metabole ziekten zoals leververvetting te beheersen. Dit volgens Dr. Neil Shay (biochemicus en moleculair bioloog aan de Oregon State University).
Dr Neil Shay voegde hier aan toe: "Wij hebben het niet, en we hadden niet verwacht, dat deze verbindingen lichaamsgewicht zou verbeteren".
Dit onderzoek is uitgevoerd door de Universiteit van Florida en de Universiteit van Nebraska, een aanvulling op het onderzoek van dr. Shay. Dit onderzoek was gedaan bij muizen met overgewicht, er was verbetering van de gezondheid van de muizen na het geven van uittreksels van pinot noir druiven (ook gebruikt om wijn te maken).
Andere positieve effecten rode wijn
Rode wijn staat al een tijdje in positief daglicht.
De stoffen in de wijn zouden kunnen ondersteunen bij de weerstand van het menselijk lichaam.
Weerbaarder tegen griep en verkoudheid.
Betere doorbloeding van de hersenen, zodat je beter kan nadenken.
Rode wijn is rijk aan antioxidanten deze kan het goede cholesterol (HDL) verhogen, beschermt tegen hart-en vaatziekten. Hierbij ook letten op juiste druivensoort (Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, Merlot).
Volgens onderzoekers zou het gunstig effect van alcohol vooral waar te nemen zijn bij iemand die 4 tot 5 flessen wijn per week drinkt. Advies is om niet opeens met drinken te beginnen.
Volgens Voedingscentrum is 1 glas alcohol per dag voor vrouwen en 2 glazen per dag voor mannen het maximale om gezondheidsrisico's te voorkomen.
Negatieve effecten rode wijn
Tja ik als niet alcohol-drinker wil toch ook even de negatieve effecten belichten van rode wijn.
Bij overmatig drinken:
- Verschillende vormen kanker (bij vrouwen kans op borstkanker)
- Leveraandoeningen
- Hart- en vaatziekten
- Hersenbeschadiging (door verminderde opname vitamine B1 oftewel thiamine)
- Verminderde vruchtbaarheid
- Alcoholvergiftiging
- Reactiesnelheid verminderen
- Verkeersongevallen
- Depressie (stemming en gedrag)
- Verslaving
en tenslotte Overgewicht, alcohol bevat namelijk veel calorieën!
Zoals de uitspraak zegt: "Geniet, maar drink met mate"
|
|
© 2024, Gerda Koelewijn |